Pytanie czy przy wymianie czujnika może wylecieć płyn chłodzący? bo widzę że jest wciskany na zawleczkę
[O1] Pokrętło regulacji nawiewu
Zwiń
X
-
[O1] Pokrętło regulacji nawiewu
no i znowu coś :evil:
chciałem dzisiaj włączyć sobie przełączyć pokrętłem z grzania szyby na normalny nawiew z kratek żeby się trochę zagrzać
no więc kręcę w prawą stronę tą wajchą - jak zawsze spory opór przy położeniu w pozycji 'nawiew na nogi i z kratek' i trach - coś się urwało czy przeskoczyło - i nie da się teraz w ogóle ruszać pokrętłem, chyba nie muszę mówić jakie to denerwujące nie mieć nawiewu na szybę w zimie ?
zdjąłem ten plastik z panelu ale było ciemno i nic tam urwanego nie widziałem - spojrzę jeszcze jutro...
miał ktoś podobną sytuacje?
-
-
dzisiaj trochę bliżej się temu przyjrzałem - zdjąłem ten plastik, odkręciłem wszystkie wkręty i wyjąłem popielniczkę
próbowałem zdjąć panel środkowy, ale nie dałem rady - obejrzałem topic krzynola gdzie rozbiera całą deskę - ale panel środkowy zdejmuje na końcu, po odkręceniu reszty...
ja ciągnąłem dosyć mocno za ten plastik ale odpuściłem bo nic się nie ruszało, a w aucie było zimno więc nie trudno coś połamać
jutro z rana spróbuje jeszcze raz, tylko powiedzcie mi czy da się zdjąć sam panel środkowy?
chodzi mi dokładnie o ten plastik:
Komentarz
-
-
powiem wam że rozkręcania jest od ch*ja i jeszcze więcej
no ale dostałem się do tego mechanizmu - linki chodzą w miarę gładko natomiast pękł jakiś plastik w środku pokrętła i tylko przeskakuje
ustawiłem swoimi paluchami nawiew na szybę i skręciłem wszystko z powrotem, ale na połowę wkrętów
zamówię z alledrogo tą skrzynkę i zamontuje tylko teraz mam pytanie do was...
Kiedyś zepsułem ten joystick od lusterek więc zamówiłem zamiennik - zgodnie z zapewnieniami sprzedawcy (skodexim) wszystko miało działać bez problemu.
Jak się domyślacie nie działało wcale - przełożyłem więc elektronikę ze starego joysticka i voila Ale ale, już później wpadłem na pomysł, że może trzeba każdą elektroniczną część jakoś adoptować vagiem? Czy nie będzie to dotyczyć panelu sterowania nawiewem?
Komentarz
-
-
Witam kolegów, ponieważ problem z pokrętłami nawiewu, dotknął mnie bezpośrednio, postanowiłem przy okazji podzielić się z Wami, mini poradnikiem zrobionym przy tej okazji. 8) Z góry przepraszam, za bałagan w samochodzie, ops: ale sporo pracuję i brakuje czasu na sprzątanie
Skoda Octavia Combi 1998r z panelem:
Potrzebne nam będą narzędzia:
Klucz 10, płaski śrubokręt oraz torx TX-20 oraz browar.
Demontujemy osłonę dźwigni hamulca ręcznego, w tym celu wyjmujemy popielniczkę i odkręcamy 2 śrubki.
i odsuwamy ją do tyłu
kluczem 10, odkręcamy dwie plastikowe nakrętki
wyjmujemy popielniczkę z przodu i odkręcamy kolejne 2 śrubki
zdejmujemy osłonę
śrubokrętem podwadzamy osłonę pokręteł i zdejmujemy ją
odkręcamy 4 śrubki mocujące panel regulacyjny
wsuwamy go do środka i odpinamy 2 kostki z przewodami
śubokrętem lekko podwadzamy spinki
i zdejmujemy linki
przymocowujemy do nowego panelu
wpinamy kostki, a panel zakładamy na miejsce
Przykręcamy śrubki i pokolei montujemy wszystko to co zostało zdemontowane, tak aby na nie zostało na drugi samochód :lol:
Od momentu zrobienia pierwszego zdjęcia do momentu przykręcenia panelu minęły 22 minuty :twisted: dla chcącego nic trudnego, oczywiście robiłem to po raz pierwszy.
Pozdrawiam.
[ Dodano: Nie 22 Maj, 16 17:58 ]
Bałaganu już nie ma dawno, zdjęcia sprzed 2 lat :szeroki_usmiech ale wrzucam ponownie fotki, wcześniejsze linki wygasły. Te już nie powinny znikać.Moja OCT
Autor postu zastrzega sobie prawo do zmiany punktu widzenia w dowolnym momencie.http://www.mynavi-expert.pl -Nawigacja, Etka 8PL !!!, Elsa, filmy-online.
Komentarz
-
Komentarz